چرا سردرد میگیریم؟! (شناخت دلائل سردرد و پیشگیری آن)
سردرد بر اثر ترکیبی از سیگنالهای عصبیِ ارسالشده به عروق خونی و ماهیچههای سر رخ می دهد. البته هنوز دلائل فعال شدن این سیگنال ها به طور کامل معلوم نیست ولی رایج ترین تحریک کننده های سردرد از این قرار است:
⚠ کمبود آب بدن
⚠ اضطراب و نگرانی
⚠ مشکلات و عدم تعادل هورمونی
⚠ بیماری هایی همچون عفونت گلو، سرماخوردگی، تب و عفونت های سینوسی
⚠ محرک های محیطی مثل دود دست دوم سیگار، بوی تند برخی از عطر ها و …
⚠ ارث (خصوصا در سردرد میگرنی این مورد بیشتر دیده شده)
⚠ خستگی چشم
⚠ حساسیت های غذایی
انواع سردرد ها را بشناسید …
جالب است بدانید که تا بحال بیش از 150 مورد از انواع سردرد کشف شده است که به 4 مورد از مهم ترین آنها مختصرا می پردازیم؛
سردرد تنشی:
شایع ترین مورد از انواع سردردها، مربوط می شود به همین سردرد عصبی که در بین همه مردم از نوجوان ها تا بزرگسالان بسیار شناخته شده است و نام های دیگری همچون سردرد استرسی و سردرد مزمن روزانه هم دارد. در این سردرد ها، غالبا در این نوع سردرد ها، درد هایی مزمن و خفیف یا متوسط رخ می دهد که مقطعی هستند.
همچنین خوب است بدانید سردرد های عصبی معمولا در زنان نسبت به مردان بیشتر رخ می دهند.
سردرد خوشهای:
سردرد خوشه ای، شدید ترین سردرد از میان انواع سردرد هاست. البته باید دانست بسیار هم نادر است. این سردرد همراه با حس سوزش و سوراخ شدن پشت چشم هاست که بسیار آزار دهنده است. این سردرد ها چون در طول چند دوره به شکل خوشه ای به وجود می آیند. احتمال بازگشت این سردرد حتی بعد از گذشت چند سال هم امکان دارد.
سردرد سینوسی:
هنگامی که سینوس های بدن دچار التهاباتی می شوند، درد هایی در ناحیهی گونهها، پیشانی و پل بینی شکل می گیرد که باعث سردرد سینوسی می شوند. برخی دیگر از علائم سردرد سینوسی عبارتند از؛ آبریزش بینی، تب، احساس فشار در چشم و ورم صورت. (البته این موارد باید همزمان حادث شوند.)
سردرد میگرنی:
سردرد میگرنی معمولا ماهی یک یا چند دفعه رخ می دهد و هر دفعه، چند ساعت تا چند روز طول می کشد.
مهم ترین علائم سردرد میگرنی؛ ناراحتی معده، حالت تهوع، استفراغ، بی اشتهایی، حساسیت به نور و صدا و بو. اما علائم سردرد میگرنی در کودکان مقداری فرق دارد که عبارت است از؛ رنگپریدگی، تاری دید، سرگیجه، تب و ناراحتی معده.
این نوع سردرد هم بسیار شایع و رایج است و معمولا در زنان بیشتر از مردان وجود دارد.
برای درمان سردرد چه بخوریم و چه نخوریم؟
1) درمان سردرد با روغن اسطوخودوس
علاوه بر عطر و رایحه دلنشین اسطوخودوس، خواص آن برای درمان سریع سردرد هم مناسب است. بوییدن عطر اسطوخودوس راهکاری بسیار ساده و موثر برای تسکین سردرد محسوب می شود و کافی است شما قطراتی از روغن اسطوخودوس را روی دستمال بریزید و آنرا استنشاق کنید، البته اگر بتوانید آنرا بخور کنید خیلی موثرتر خواهد بود.
همچنین می توانید چند قطره از روغن اسطوخودوس را با مقداری از روغن بادام و زیتون ترکیب کنید و پیشانی خود را با آن ماساژ دهید.
2) درمان سردرد با دارچین در خانه
درمان سردرد با دارچین از راه های موثر و سریع برای تسکین سردرد محسوب می شود؛
چند تکه چوب دارچین را آسیاب کنید تا کاملا پودر شوند، حالا قدری آب به آن اضافه کنید تا حالت خمیری غلیظی پیدا کند و این خمیر را بر روی پیشانی و شقیقه هایتان بمالید و به مدت 30 دقیقه با آرامش دراز بکشید و بعد آنرا بشویید.
3) درمان سردرد با روغن نعناع
خواص روغن نعناع برای درمان سردرد و بسیاری از بیماری ها کاربرد موثری دارد چراکه موجب باز شدن رگ های خونی مسدود شده می شود و در نتیجه با تنظیم جریان خون در بدن، سردرد را درمان می کند. در حقیقت منتول موجود در نعنا باعث می شود تا سردرد ما تسکین یابد.
3قطره روغن نعناع مرغوب را با کمی آب ترکیب کنید و به پشت گردنتان بمالید و خوب ماساژ دهید.
4) درمان سردرد تنشی با خواص ضد درد ریحان
ریحان خوش عطر و بو گیاهی است ضد درد که برای شل کردن عضلات و درمان درد سردرد کاربرد قدرتمندی دارد خصوصا درمان سردرد تنشی و عصبی.
3 تا 4 برگ بزرگ از ریحان را درون فنجانی از آب جوش بریزید و بگذارید دقایقی خیس بخورد و بعد کمی عسل به آن اضافه کنید و نوش جان کنید. در ضمن جویدن برگ های ریحان و بخور آن هم می تواند کمک خوبی به درمان سردرد تنشی و غیر تنشی بکند.
5) خواص زنجبیل برای درمان سردرد
همانطور که در مقاله مفصل خواص زنجبیل برایتان گفتیم، این گیاه فواید بسیار زیادی دارد و خواص زنجبیل برای درمان درد سردرد بسیار معروف و مشهور است.
اگر به دنبال درمان سریع سردرد هستید، زنجبیل گزینه خوبی است چون باعث کاهش التهاب رگهای خونی در سر می شود و در نتیجه درد سر شما کاهش می یابد. همچنین زنجبیل روند هضم و گوارش را در بدن تقویت می کند و به این شکل حالت تهوعی که در هنگام میگرن رخ می دهد را از بین می برد.
مصررف خوراکی زنجبیل و درمان سردرد:
ریشه زنجبیل را برای دقایقی در آب جوش خیس دهید و بعد آنرا همچون چای میل کنید. همچنین می توانید آب زنجبیل و آبلیمو را به اندازه مساوی ترکیب کنید و نوش جان کنید.
می توانید روزانه یک تا دو مرتبه از دمنوش زنجبیل استفاده کنید ولی توجه داشته باشید که این گیاه طعم تندی دارد فلذا مصرف طولانی مدت آن می تواند باعث آزار حلق و گلوی شما بشود.
استفاده موضعی از زنجبیل برای درمان سردرد:
مقداری از پودر زنجبیل را به همراه 2قاشق غذاخوری آب ترکیب کنید تا حالتی خمیری شکل پیدا کند و آنرا مدتی بر روی پیشانی خود بگذارید تا سردردتان کاهش یابد.
6)درمان سردرد با نمک و آبلیمو
2قاشق چای خوری نمک را با یک لیوان آب که در آن آبلیمو ریخته اید ترکیب کنید و مقداری صبر کنید و بعد آنرا میل کنید.
بهتر است نمک مصرفی شما نمک دریایی صورتی هیمالیایی باشد که نوعی مرغوب از میان نمک هاست و دارای 80 نوع ماده معدنی است و باعث افزایش میزان سروتین می شود. شما با مصرف این معجون باعث تسکین درد ها و التهابات بدن خود می شوید. سعی کنید دمای معجون را با دمای اتاق برابر باشد.
درمان سردرد با نمک چرا تا این اندازه موثر است؟
نمک تاثیر درمانی قوی ای برای سردرد دارد چراکه همانطور که گفتیم بسیاری از سردرد ها بر اثر کمبود آب و عدم تعادل الکترولیت رخ می دهد. نمک کریستالی هیمالیایی با الکترولیت ها، قادر است 84 ماده معدنی متفاوت بدن را تامین کند و همچنین باعث تامین آب مورد نیاز بدن می شود. بعلاوه خواص سم زدایی لیمو باعث پاکسازی بدن خصوصا تقویت عملکرد کبد می شود و در جهت پاکسازی علائم سردرد نیز تاثیر گذار است.
7) جلوگیری و درمان سردرد با مصرف مایعات
اگر سردرد دارید ابتدا باید بگوییم که قهوه، نوشیدنی های الکلی و قندی را کنار بگذارید چراکه اینها موجب کاهش آب بدن می شوند و در نتیجه سردرد می گیرید لذا در دوران سردرد اینها را کنار بگذارید.
بعد از این مطلب نوبت می رسد به جایگزین این نوشیدنی ها که بهترین جایگزین مصرف آب معمولی است. علاوه بر آب حتما سعی کنید سبزیجات آبدار و میوه ها را هم بیشتر میل کنید تا بخوبی آب بدن خود را تامین کرده باشید. جالب است بدانید که بیشتر از %90 ساختار سبزیجات را آب تشکیل داده است. برخی از میوه ها و سبزیجات آبدار؛ فلفل سبز، خیار، کدو سبز، طالبی، پرتقال، بادمجان، هندوانه، کرفس، اسفناج، ترپچه، گل کلم، توت فرنگی، گریپ فود و … .
حتی بر اساس برخی از پژوهش های علمی ثابت شده که یکی از انواع سردرد ها، سردرد کم آبی است که متاسفانه بر اثر شیوع مصرف ناکافی مایعات مورد توجه قرار نمی گیرد. همچنین گفته شده است که این نوع سردرد ها می توانند باعث اختلالات تمرکز و تحریک پذیری شوند.
8) درمان سردرد در خانه با روغن آویشن و رزماری
2قطره روغن آویشن را با مقداری رزماری ترکیب کنید و بر روی پیشانی و شقیقه هایتان بمالید تا بخوبی جذب پوستتان شود و مقداری استراحت کنید تا این ترکیب اثربخشی خود را اعمال کند.
9) بابونه گاوی و درمان سردرد میگرنی و غیر آن
برای درمان سردرد میگرنی مصرف روزانه بابونه گاوی می تواند مفید باشد چراکه بابونه گاوی دارای پارتنولید (Parthenolide) است که موجب جلوگیری از حملات میگرن می شود.
برگ های بابونه گاوی در ساخت داروها کاربرد قابل توجهی دارد و مبتنی بر مطالعات؛ مصرف این نوع بابونه باعث کاهش سردرد های میگرنی و علائم آن می شود و حتی عاملی برای جلوگیری از میگرن شناخته شده و به طور کلی برای میگرنی ها عالی است و عوارضی هم ندارد.
10) خوراکی های هیستامینی در دوران سردرد ممنوع
هیستامین ماده ایست شیمیایی و به طور طبیعی در بدن وجود دارد نقش موثری در سیستم ایمنی و دستگاه عصبی و گوارشی بدن دارد. همچنین بر اساس مطالعات صورت گرفته، مصرف خوراکی های هیستامینی، در برخی افراد می تواند موجب تشدید میگرن شود.اما این ماده در کدام یک از مواد غذایی بیشتر یافت می شود؟
همچنین در بعضی از مواد غذا وجود دارد که عبارتند از:
✔ ماست، زیتون، خیار شور، قارچ، بادمجان، کدو حلوایی، اسفناج، آووکادو، گوشت های فرآوری شده
✔ محصولات گوجه فرنگی همچون سس گوجه فرنگی و سس فلفل قرمز
✔ مواد غذایی حاوی سرکه مانند سس مایونز و سسهای چاشنی سالاد
✔ مواد غذایی حاوی گوشت فرآوری شده همچون هات داگ، سوسیس، کالباس
11) درمان سردرد شدید و سردرد میگرنی
اگر به دنبال درمان سردرد شدید هستید پس سریعا یک لیف را درون آبی گرم قرار دهید و آنرا روی پیشانی خود قرار دهید و یا پشت گردنتان بگذارید تا ماهیچه های شما را بخوبی گرم کند. همچنین برای درمان سردرد میگرنی هم این راهکار خوب است ولی با این تفاوت که باید آن لیف را در آب سرد قرار دهید، این کار باعث می شود رگ های خونی شما منقبض شود و جریان خونتان کاهش یابد و در نتیجه باعث تسکین سردرد می شود.
12) آب درمانی و درمان درد سردرد
آب درمانی برای درمان سردرد توصیه جدی می شود زیرا تجمع خون در قسمت های پایینی بدن از فشار رگ های خونی در سر میکاهد که این کار با آب درمانی محقق می شود؛
حالا اگر سردرد دارید می توانید به راحتی پاهایتان را درون آب گرمی که در آن پودر خردل ریخته اید، قرار دهید و پس از 30 دقیقه یا بیشتر پاهایتان را از آب خارج کنید.
13) درمان درد سردرد با پوست موز!
شاید برایتان عجیب باشد ولی صبر کنید، در این روش درمانی علاوه بر پوست موز و به چند تکه یخ هم احتیاج داریم؛ تعدادی از یخ ها را در قسمت پایینی و داخلی پوست موز قرار دهید و با یک نوار آنرا ببندید تا یخ ها در میان پوست موز بمانند. حالا پوست موز را روی پیشانی خود گذاشته و 20 دقیقه ای را در محیطی آرام و ترجیحا تاریک استراحت کنید. راستی یک حوله هم با خود داشته باشید تا یخ های آب شده را مدیریت کنید.
14، 15، 16) سه روش قطعی برای درمان سردرد با ماساژ
برای درمان سردرد با ماساژ، روش های متنوعی وجود دارد که به برخی از آنان می پردازیم:
1️⃣ انگشتان شستتان را روی برآمدگی بینیتان و دقیقا زیر پیشانی قرار دهید و فشار محکمی دهید. برای وارد کردن فشار، باید به سمت داخل و سر همزمان فشار دهید. توجه کنید در این روش از درمان سردرد با ماساژ فشار زیادی لازم است ولی به هیچ وجه باعث درد نمی شود. سعی کنید 7 تا 10 ثانیه زمان مناسبی برای یک مرجله از این تکنیک درمانی است و لازم است 2 تا 4 مرحله این کار انجام شود.
2️⃣ شست هایتان را زیر پیشانی خود، زیر ابروها قرار دهید و فشار را به سمت پیشانی (و نه به سمت سر) وارد کنید و این فشار مثل روش قبلی نباید ایجاد درد کند و فقط باید سفت و مجکم باشد. فشارتان را بین 7 تا 10 ثانیه حفظ کنید و تکرار این کار بر عهده خودتان است. همچنین سعی کنید هنگام فشار تنفس عمیق داشته باشید.
3️⃣ با هر دو دستتان بافت و پوست زیر ابروهایتان را بگیرید و با فشاری ملایم این قسمت را به سمت خارج و مخالف سر بکشید. زمان هر مرحله از این شیوه از ماساژ درمانی هم بین 7 تا 10 ثانیه است.
در ضمن توجه داشته باشید باید قبل و بعد از ماساژ درمانی برای سردرد، آب فراوانی بنوشید تا آب بدن بخوبی تامین شود.
علائم سردرد عصبی را بشناسید که مهم است !!
اگر درد شما از پشت سر و گردن و بالاتر شروع می شود و معمولا بند سفت یا فشار توصیف می شود، امکان دارد تا احاطه کردن سر گسترش یابد. بالاترین حد فشار احتمالا در گیجگاه و یا بالای ابروها در جایی که ماهیچه های جلویی پیشانی قرار دارند حس می شود.
شدت درد متفاوت است ولی معمولا باعث نمی شود افراد از کارشان باز بمانند و به کار های روزانه خود نرسند. بنابراین در حین کار این درد همراه آنان هست. ناحیه درد این نوع سردرد معمولا دوجانبه (متاثر از هر دو طرف سر) است. همچنین نظم خاصی در این نوع سردرد ها وجود ندارد.
برای سردرد چه زمانی دکتر برویم؟
معمولا سردرد ها خطر خاصی ندارند و بر اثر سبک زندگی غلطی که داریم همچون مصرف پایین آب، استرس، بیخوابی، فعالیت های سنگین و … به وجود می آیند.
اگر مدتی است که دچار سردرد های متداول و تکراری می شوید احتمال خطر وجود دارد و بهتر است سراغ دکتر بروید و از بیماری های احتمالی پیشگیری کنید و یا به درمان آن مشغول شوید.
سردرد شدید به هیچ وجه نمی تواند دلیلی بر بیماری باشد ولی در برخی موارد نشان دهنده بیماری جدی ای چون پارگی رگ های خونی در مغز یا وجود تومور در مغز می باشد. اگر سردرد شما با مشکلات گفتاری همراه است این احتمال وجود دارد که بیمار به منژیت یا آنسفالیت یا حتی سکته مغزی مبتلا باشد.
منبع: اکسیرطب | https://exireteb.com