زخم معده

« راهنما و دانستنی‌ها »

علل بروز زخم معده

عفونت‌ها یکی از علل بروز زخم معده هستند؛ باکتری به نام هلیکوباکتر که به التهاب عفونت معده منجرمی‌شود در اثر خوردن غذا‌های بی‌کیفیت مانند فست فود، سوسیس، کالباس، پیتزا و آب‌های آلوده ایجاد می‌شود، عفونت هلیکوباکتر به جداره معده می‌چسبد و در اثر تماس با اسید معده تکثیر شده و زخم معده را به وجود می‌آورد.

افراط در خوردن ادویه‌جات تند مانند فلفل، نوشیدن چای یا دمنوش‌ به صورت داغ، مصرف برخی از دارو‌های شیمیایی مانند آسپرین، پروفن، ناپروکسن، کتوپروفن، دیکلوفناک سدیم و غیره، مصرف الکل، مواد مخدر، سیگار و قلیان، سوء تغذیه، استفاده از رژیم‌های لاغری که با گرسنگی شدید همراه است، گرفتن روزه‌های طولانی مدت و خارج از برنامه، نوشیدن نوشابه و غذا‌های اسیدی، پرخوری مداوم، مصرف زیاد قهوه، اضطراب، استرس، هیجانات بد و طولانی مدت از مهم‌ترین علل ایجاد زخم معده است.

 

علائم زخم معده چیست؟

سوزش و درد معده به خصوص هنگامی که معده خالی است، بی‌اشتهایی، تهوع و استفراغ (اگر بیماری شدید باشد استفراغ خونی است)، درد در ناحیه قفسه سینه، سوزش سردل، ضعف، خستگی، سرگیجه، تیره شدن مدفوع، کم شدن وزن، سوءهاضمه، ترش کردن معده، احساس سردی و مرطوب بودن پوست، آروغ و سکسکه زیاد و طولانی مدت پس از مصرف غذا و درد معده در خواب از علائم زخم معده است.

راهکار‌های پیشگیری از زخم معده

در ابتدا باید به این نکته توجه کرد که پیشگیری مقدم بر درمان است و تمام عواملی که در ایجاد زخم معده نقش دارد باید رعایت شود، پرهیز‌های لازم صورت بگیرد و با مراجعه به یک متخصص تغذیه راهکار‌های درمانی و تغذیه مناسب دریافت شود.

برخی از نکاتی که این اختلال را از شما دور خواهد کرد، عبارت است از:

-اجتناب از برخی رفتار‌های پرخطر مثل مصرف مشروبات الکلی، قلیان و مواد مخدر

-قطع مصرف فست فودهایی مثل سوسیس، کالباس، پیتزا و ساندویچ

-خودداری از خالی گذاشتن معده؛ غذا به مقدار کم و در وعده‌های مختلف یعنی سه وعده استفاده شود، همچنین غذا باید کاملا جویده شود تا معده برای هضم آن به زحمت و فشار نیفتد.

-مصرف کم ادویه جات به همراه غذا اشکالی ندارد، اما اسراف در مصرف آن‌ها می‌تواند برای بدن زیانبار باشد.

-در صورت وجود مسائل و مشکلات عاطفی بهتر است با یک متخصص تغذیه یا روانشناس سلامت مشورت شود؛ زیرا استرس، اضطراب و فشار‌های روانی باعث تشدید بیماری زخم معده خواهد شد.

-از مصرف غذا‌های نمک سود شده مثل برنج دودی و ماهی دودی باید پرهیز شود.

-پرهیز از مصرف لبنیات بحث به مقدار زیاد؛ همچنین بهتر است بادمجان و عدس خورده نشود و از خوردن کاکائو، قهوه و چای بهتر است اجتناب شود.

-منع مصرف سبزیجاتی مثل ترب، پیاز، گوجه سبز، چغاله بادام، میوه‌های ترش و کال و ترشی‌های خانگی.

برای بررسی راهکار‌های درمان زخم معده در طب سنتی با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت وگو کردیم که در ادامه مشروح آن را می‌خوانید.

مهمترین راهکار‌های درمان زخم معده در طب سنتی

حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی در گفت وگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، درباره مهمترین راهکار‌های درمان زخم معده در طب سنتی اظهار کرد:

1- یکی از بهترین درمان‌ها مصرف عصاره شیرین بیان است؛ پودر عصاره شیرین بیان را داخل یک استکان آب جوشیده ولرم ریخته و ۲۰ دقیقه قبل از هر وعده غذایی استفاده کنید.

2- یکی دیگر از درمان‌ها استفاده از ترکیب ماست، گل سرخ، پونه و آویشن است؛ روی ماست مقداری گل سرخ، پودر پونه و پودر آویشن ریخته و همراه غذا میل کنید.

3- مصرف زنجبیل به مقدار کم می‌تواند برای درمان زخم معده مفید واقع شود؛ برای این منظور زنجبیل را همراه غذا یا به صورت دم‌کرده با عسل به مقدار خیلی کم استفاده می‌شود.

4-میوه‌هایی که حاوی فلاونوئید‌ها (پلی فنول ها) هستند مثل سیب و موز برای درمان زخم معده مفید است.

5-دم کرده آویشن با عسل به همراه چند قطره آب لیمو ترش خاصیت آنتی بیوتیکی و آنتی اکسیدانی دارد و برای درمان زخم معده بسیار مفید و اثربخش است.

6-استفاده از زردچوبه به همراه غذا می‌تواند برای درمان زخم معده مفید باشد؛ همچنین مصرف یک استکان عرق بابونه و بومادران بعد از هر وعده غذایی تاثیر بسیار خوبی در درمان زخم معده دارد.

7-مصرف مخلوط ژل آلوئه ورا و عسل که خاصیت ترمیم کنندگی دارد در درمان زخم معده موثر است؛ این مخلوط باید با معده خالی و در وعده صبح یا عصر، یک ساعت قبل از غذا و ۲ ساعت بعد از غذا مصرف شود.

8-استفاده از مغز بادام که به‌صورت کامل جویده شده و عصاره آن خارج شود در درمان زخم معده بسیار موثر است.

9-یکی از نکات مهم که در درمان زخم معده باید به آن توجه کرد این است که جویدن غذا باید کامل باشد تا معده بتواند آن را راحت‌تر هضم کند.

10-یکی از معجون‌های مفید در درمان زخم معده، ترکیبی از آب کلم، هویج، مقدار کمی عسل و روغن زیتون است.

11-مصرف یک حبه سیر له شده همراه غذا، همچنین مصرف آش جو، شیربرنج و فرنی در درمان زخم معده بسیار مفید و اثربخش است.

12-میوه به رسیده یا مربای به و گلابی از میوه‌های خوشمزه و بی‌نظیر برای زخم معده است.

13-دمنوش‌هایی مثل بابونه، بادرنجبویه، زیره سبز، شیرین بیان، انیسون، سنبل الطیب و افسنطین برای درمان این بیماری مفید است.

14-جویدن سقز سفید به همراه کمی مصطکی و عسل که روی معده تاثیر مفیدی دارد، یکی دیگر از راهکار‌های درمان زخم معده است.

15-دم کرده نعناع، رازیانه با نبات یا عسل یکی از دمنوش‌های فوق‌العاده در درمان زخم معده به شمار می‌رود.

16-یک ترکیب بسیار عالی برای زخم معده شامل یک قاشق مرباخوری بارهنگ، نصف لیوان عرق نعناع، نصف لیوان آب جوش و عسل است که باید یک لیوان و در شب میل شود.

در پایان ذکر این نکته ضروری است که با رعایت اصول صحیح تغذیه و رفتار‌های همراه آرامش می‌توان به درمان زخم معده کمک کرد.

.
منبع:
.https://www.yjc.news
.https://namnak.com

error: Alert: Content selection is disabled!!