الف- پیشگیری
۱. رعایت نکات بهداشتی مانند استفاده از ماسک و شستن دستها و پرهیز از ترددها و سفرهای غیر ضروری و حفظ فاصله اجتماعی
۲. پرهیز شود: فستفودها، نوشابههای گازدار، غذاهای کنسروی
۳. مصرف سردیها مثل ماست، دوغ، خیار، کاهو، ترشی و … در فصل سرد متوقف و در فصل گرم محدود شود.
۴. نصف قاشق چایخوری سیاهدانه موقع خوردن غذا روی آن بریزید. (خانمهای باردار استفاده نکنند)
۵. یکی از موارد زیر را روزانه مصرف کنید
• یک لیوان دم کرده دارچین
• یک لیوان دم کرده آویشن (زنان باردار مصرف نکنند)
• یک فنجان دم کرده زنجبیل یا یک عدد حب زنجبیل با عسل صبح و شب
۶. مصرف سیر و پیاز خام یا پخته را در غذاها افزایش دهید
۷. حجامت و بادکش کنید
• در صورتی که ۶ ماه از آخرین حجامت شما گذشته حجامت کنید. (به جز زنان باردار و افرادی که دچار ضعف و کم خونی یا از نظر مزاجی براسشان مناسب تشخیص داده نمیشود)
• بادکش پشت کتف و ریهها (هفتهای دو سه نوبت)
۸. صبح قبل از خروج از منزل و شب به محض ورود به منزل با آب نمک رقیق (ترجیحاً نمک معدنی و به نسبت یک قاشق مرباخوری در یک لیتر آب) غرغره و دهانشویه کرده و حتماً استنشاق کنید (در بینی بکشید) ۹. افرادی که یبوست دارند باید یکی از ملین های زیر را استفاده کنند:
• دو قاشق خاکشیر در یک لیوان آبجوش روزی یکبار
• دم کرده یک قاشق گل سرخ کاشان دریک لیوان آبجوش روزی یکبار
• اسفرزه یک قاشق غذاخوری در یک لیوان آب سرد روزی یکبار
• ترنجبین یک قاشق غذاخوری در یک لیوان آب جوش روزی یکبار
• روغن زیتون روزی ۱تا۳ قاشق غذاخوری
۱۰. حفظ آرامش: از آنجا که آرامش روحی و روانی در بهبود بیماری و کنترل عوارض آن نقش اساسی دارد توجه به آموزههای اسلامی در زمینه توکل به پروردگار و یاد خداوند و توسل به اهل بیت عصمت علیهم السلام مطابق آنچه بزرگان توصیه کرده و میکنند ضروری است آرامش خود را حفظ کنید و برای سلامتی یکدیگر دعا کنید و صدقه بدهید.
برای افراد مضطرب دمنوشی شامل یک یا همه این اجزا تهیه و میل شود: اسطوخدوس، بادرنجبویه، سنبل الطیب
تذکر:
– روی بند ۷ و ۸ تاکید ویژه ای داریم. تأثیر این دو برای پیشگیری خیلی زیاد ارزیابی شده است.
– افراد به میزانی که بدنشان گرمی را تحمل میکند زنجبیل و آویشن مصرف کنند. مصرف میوههای فصل آزاد است ولی زیاده روی نشود و همچنان کفه ترازو در تغذیه میل به گرمی داشته باشد.
– در صورت بروز علائم گرمی مثل جوش و خارش مقدار گرمیها را کاهش داده و یک لیوان ناشتا عرق کاسنی و در طول روز آبلیموی تازه و سایر خنکیها را مصرف کنید.
ب- درمان
۱. پرهیز شود: فست فود، نوشابههای گازدار، غذاهای کنسروی، غذاهای چرب و سرخ شده، ماست، دوغ و هر آنچه ترش است. بوهای تند و بوهای محرک صنعتی مانند بوی سفیدکننده و ادکلنها (در هنگام ضد عفونی محیط، افراد بیمار در محل حضور نداشته باشند)
۲. غذاهای مناسب: شربت عسل- فرنی تهیه شده از شیر و نشاسته و گلاب- آش برنج و نخود با سیر و پیاز زیاد
۳. افزودن سیاهدانه، زنجبیل یا دارچین به خوراکیهای بیمار
۴. بخور: با جوشانده بابونه یا گل ختمی بخور بدهید.
۵. زنجبیل: یک قاشق مرباخوری پودر زنجبیل را دم کرده با عسل یا نبات روزی سه تا پنج بار میل کنید.
یا از ترکیبات زنجبیل موجود در داروخانه استفاده کنید. مثل:
قرص ومیگان یا کپسول زینتوما یا قرص زینتیگو (افراد بالای ۶۰ سال و بالای ۸۰ کیلوگرم بعد از هر غذا دو عدد و زیر این وزن و سن بعد از هر غذا یک عدد)
۶. انجام یکی از موارد ذیل:
مصرف دم کرده آویشن هر دو ساعت یک فنجان
یا استفاده از ترکیبات آویشن داروخانهها مثل: کپسول تیموژل و شربتهای برونکوباریج و زینگاویش
یا جوشانده آویشن (یک قاشق) و پرسیاوشان (یک قاشق) و انجیر (پنج عدد) روزی سه لیوان
یا دم کرده زوفا و پرسیاوشان (از هر کدام یک قاشق غذاخوری) روزی سه استکان
۸. روغن سیاهدانه: پشت و سینه را با روغن سیاهدانه چرب کنید و روی آن کیسه آب گرم یا حوله گرم بگذارید.
۹. بادکش وسیع پشت به مدت ۱۵ دقیقه روزی دو تا سه بار بسته به شدت سرفه و تنگی نفس انجام شود.
۱۰. تب
– آب سیب پوست کنده رنده شده یا فالوده سیب بخورید. بسته به شدت تب میتوانید مقدار آن را افزایش دهید.
(سیب ترش ممنوع است).
– خوردن عرق بید یا عرق کاسنی
– با آب ولرم و یا عرقیات فوق پاشویه کنید.
.
منبع:
.https://www.mehrnews.com