در این پست مجله طب سنتی طبایع، مواردی که انجام آنها در فصل پاییز باعث به خطر افتادن سلامتی بدن میشود و جزء پرهیزات ضروری این فصل به حساب میآیند، در یک لیست ۱۴ تایی دستهبندی شده است.
.
مزاج فصل پاییز
- پاییز فصلی با مزاج سرد و خشک است.
- پاییز با مزاج سرد و خشک خود، برای افراد تندرست و افراد با مزاج گرم و تر مناسب تر است.
- اما این فصل برای سالمندان و افراد با مزاج یا سوء مزاج سرد و خشک (سوداوی مزاج) مناسب نیست.
- و میتواند موجب تشدید علائم و بروز برخی بیماری ها از جمله بیماری های سرد و خشک مانند برخی اختلالات گوارشی، اگزما، خشکی پوست و شوره سر،ورم لوزه ها، درد مفاصل، برخی تب ها، بزرگی طحال، دردهای سیاتیکی، بیماری های ریوی مانند تنگی نفس و سرفه، ورم های سودوای و … شود.
- از طرفی در فصل پاییز، شرایط اقلیمی خشک و تغییرات آب و هوایی زمینه ساز بروز بسیاری از بیماریهای ویروسی و آلرژیهاست که مراقبتهای بیشتر و پرهیزات ضروریتری را طلب میکند. از این رو برای جلوگیری از بروز بیماریها بایستی پرهیزات و اقدامات زیر را به کار بست.
.
مواردی که در فصل پاییز باید از آنها پرهیز کرد
در واقع تغییر فصلها با تغییراتی در تمام حیات از جمله حیات انسانی همراه است که تدابیر و پرهیزات خاص خود را میطلبد، از این رو توصیه جدی طب سنتی برای داشتن یک فصل پاییز زیبا و بدون بیماری این است که از موارد زیر تا حد امکان پرهیز شود.
- مصرف مواد غذایی با طبع خیلی سرد
- نوشیدن زیاد آب خنک و استحمام با آب سرد
- مواجهه با گرمای سر ظهر و سرمای بامداد و شبانگاه و نداشتن پوشش مناسب
- داشتن نزدیکی جنسی به دفعات زیاد در فصل پاییز
- یبوست مزاج و در طرف مقابل مصرف مسهلهای قوی
- اهدای خون، زالودرمانی، فصد و حجامت بی مورد و هرکاری که خون را کم کند
- قی کردن
- خوابیدن در جای سرد و با شکم پُر
- زیاد خوابیدن به ویژه خواب نزدیک غروب و خواب بلافاصله بعد از غذا / زیاد بیداری کشیدن
- غم و غصه زیاد (اعراض نفسانی)
- تماس با عواملی که باعث تحلیل رفتن رطوبت و خشکی پوست میشود
- مصرف غذاهای سنگین و دیرهضم، مصرف فست فودها، غذاهای فرآوری شده و سرخ کردنی ها
- مصرف میوه های تابستانه و موسمی به ویژه هنداونه و خربزه و …
- مصرف گوشت گاو و گوساله
.
پرهیزات غذایی فصل پاییز
همه غذاها دارای مزاج هستند و بهتر است در فصل خود مصرف شوند، بهتر است در فصل پاییز غذا هایی زیر، که به خشکی مزاج بدن دامن می زنند، کمتر استفاده شوند.
- گوشت گاو و گوساله
- کنسروها و کمپوت ها
- سوسیس و کالباس، فست فودها
- ادویه های تند و تیز، ترشی ها، یخ، شوری ها، چیپس و پفک
- سرخکردنی ها
- بادمجان، عدس، قارچ
- پنیر شور، ماست و دوغ ترش، کشک
- کلم و گلکلم
- رُب و سس ها
- غذا های مانده و گوشت نمک سود
- چای پر رنگ
.
تدابیر خوب پاییز برای حفظ سلامتی
تدابیر ذیل، از جمله تدابیر خوب این فصل هستند که موجب تندرستی بیشتر و پیشگیری از بیماریها در فصل پاییز میشوند:
- بهکارگیری برخی تدابیر چون استفاده از عطرهای معتدل
- حمام یک روز در میان با آب نیمگرم
- چرب کردن بدن با روغنهای مناسب مانند بنفشه بادام
- پوشش مناسب در طول روز متناسب با ساعت روز
- و پوشاندن سر بهویژه در هنگام خواب
حرف آخر…
بنابراین افراد به خصوص سوداوی مزاجان، برای زندگی در فصل پاییز باید به پرهیزات ضروری و نکات مهمی که بدان اشاره شده، توجه کنند تا کمتر در معرض آسیبها قرار بگیرند.
.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir