از صیفی جات چه می دانید؟
- صیفی جات دارای خواص و مواد معدنی مفید هستند.
- استفاده از آنها در غذای روزانه برای سلامتی بسیار مفید است و مانع از به وجود آمدن امراض مختلف میشود.
- صیفی جات که رنگ زرد دارند دارای موادی به نام بتاکاروتن هستند که در بدن انسان تبدیل به ویتامین A میشوند و برای دید چشم بسیار مفیدند.
- باید توجه داشت که استفاده بیش از حد از این مواد رنگی موجب نازایی می شود و برای تولید مثل مضر است.
- صیفی جات که از رنگ سبز برخوردارند دارای موادی به نام کلروفیل بوده و در خون سازی سهیم هستند.
- آگاهی از خواص و مزاج صیفی جات جهت بهبود نوع و میزان مصرف این دسته از مواد و جلوگیری از بروز مشکلات، نقش بسزا دارد.
- صیفی جاتی مانند خربزه و هندوانه و طالبی و گرمک، ادرار آور و برای شستشو سیستم اورولوژیک (کلیه و مجاری ادرار) مفید هستند.
- پودر خشک پوست هندوانه برای نفخ معده که بر اثر خوردن هندوانه به وجود میآید بسیار مفید است.
- پوست خربزه بهترین داروی ورم پروستات در مردان است.
.
انواع صیفی جات و مزاج آن ها
صیفی جات | مزاج | درجه | مصلح |
فلفل قرمز | گرم و خشک | ۱ | روغن گیاهی سرد و عسل |
فلفل سبز و فلفل دلمه ای | گرم و خشک | صمغ عربی، صندل، گلاب | |
دستنبو | گرم و تر | آب انار ترش و سرکه | |
کدو حلوایی (کدو تنبل) | سرد و تر | ۲ | در مزاجهای گرم و صفراوی آبغوره و یا سرکه و در مزاج های سرد، زیره سیاه و ادویه های گرم/ پختن کدو با روغن و اضافه کردن فلفل و خردل و نعناع و نمک |
کدو سبز | سرد و تر | ۲ | آب عسل، میخ، زیره، نعناع، نمک، روغن زیتون، فلفل، خردل، آب غوره |
بادمجان | گرم و خشک | ۲ | پختن با گوش بره، روغن گاوی تازه، سرکه، زیره، گلپر، انارو دانه انار |
گرمک | گرم و تر | معتدل | آب انار ترش، سرکه |
طالبی | گرم و تر | انار ترش و سرکه | |
هندوانه | سرد و تر | ۲ | پوست هنداونه، عسل، گلنگبین |
خربزه | گرم و تر | ۲ | در سرد مزاجان، گلاب و در گرم مزاجان سرکه رقیق شده (نوشیدن، دهانشویه یا غرغره کردن) یا انار ترش |
خیارچنبر | گرم و تر (معتدل) | ۱ | مصطکی، انیسون |
خیار سبز | سرد و تر | ۲ | پوست کندن، عسل، مویز یا خرما و یا ادویهجاتی مثل رازیانه، زنیان، نمک و یا نعناع افراد گرم مزاج بهتر است آن را با سکنجبین بخورند |
گوجه فرنگی | سرد و تر | زنجبیل، روغن زیتون،ادویهجات گرم و پختن آن با پیاز |
دسته بندی کلی مزاج صیفی جات
- خربزه، طالبی، کدو حلوایی و دستنبو همگی مزاج گرم و تر دارند.
- گوجه فرنگی، هندوانه، گرمک، کدو خورشتی و خیار سبز سرد و تر هستند. برخلاف خیار سبز، خیار چنبر طبیعت معتدل دارد.
- فلفل دلمهای و فلفل سبز هر دو گرم و خشک هستند و بادمجان نیز گرم و خشک است.
.
ملاحظات مصرف صیفی جات
- مصرف صیفی جات همزمان با غذای اصلی باعث فساد غذا در معده میشود.
- خوردن خربزه به صورت ناشتا هم توصیه نمیشود، چون در این صورت به سرعت به خلطی که در معده وجود دارد تبدیل خواهد شد.
- هندوانه را هم نباید همزمان با غذای اصلی مصرف کرد و باید خوردن آن را به یکی دو ساعت بعد از صرف غذا یا زمان خوردن میان وعده موکول کرد.
- خوردن هندوانه بلافاصله پس از صرف غذا یا به صورت ناشتا هم برای بدن مضر است، مخصوصاً اگر هوا گرم و فرد بسیار تشنه باشد.
صیفی جات | مزاج | درجه | مصلح |
فلفل قرمز | گرم و خشک | ۱ | روغن گیاهی سرد و عسل |
فلفل سبز و فلفل دلمه ای | گرم و خشک | صمغ عربی، صندل، گلاب | |
دستنبو | گرم و تر | آب انار ترش و سرکه | |
کدو حلوایی (کدو تنبل) | سرد و تر | ۲ | در مزاجهای گرم و صفراوی آبغوره و یا سرکه و در مزاج های سرد، زیره سیاه و ادویه های گرم/ پختن کدو با روغن و اضافه کردن فلفل و خردل و نعناع و نمک |
کدو سبز | سرد و تر | ۲ | اب عسل، میخ، زیره، نعناع، نمک، روغن زیتون، فلفل، خردل، آب غوره |
بادمجان | گرم و خشک | ۲ | پختن با گوش بره، روغن گاوی تازه، سرکه، زیره، گلپر، انارو دانه انار |
گرمک | گرم و تر | معتدل | آب انار ترش، سرکه |
طالبی | گرم و تر | انار ترش و سرکه | |
هندوانه | سرد و تر | ۲ | پوست هنداونه، عسل، گلنگبین |
خربزه | گرم و تر | ۲ | در سرد مزاجان، گلاب و در گرم مزاجان سرکه رقیق شده (نوشیدن، دهانشویه یا غرغره کردن) یا انار ترش |
خیارچنبر | گرم و تر (معتدل) | ۱ | مصطکی، انیسون |
خیار سبز | سرد و تر | ۲ | پوست کندن، عسل، مویز یا خرما و یا ادویهجاتی مثل رازیانه، زنیان، نمک و یا نعناع افراد گرم مزاج بهتر است آن را با سکنجبین بخورند |
گوجه فرنگی | سرد و تر | زنجبیل، روغن زیتون ،ادویهجات گرم و پختن آن با پیاز |
منبع: کتاب مجموعه کامل دائره المعارف تغذیه و بیانات دکتر غلامرضا کرد افشاری
.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir