خواص و مزاج پیاز در طب سنتی به شرح زیر مییاشد:
- مزاج آن گرم و خشک است.
- پیاز کاملاً پخته شده غذائیت زیادی دارد و شکم را نرم میکند.
- برای ضعف اعصاب مفید است.
- سبب تقویت نیروی جنسی میشود (مخصوصا اگر با گوشت چرب مصرف شود).
- پختن پیاز با دنبه برای سرماخوردگی، ناراحتیهای سینه، دفع اخلاط لزج از ریهها مفید است.
- بوی بد بعضی گوشتها، حبوبات و سبزیجات با سرخ کردن آنها همراه پیاز از بین میرود.
- خوردن پیاز (مخصوصاً در سفر) مشکلات ناشی از آلودگی و اختلاف آبها را از بین میبرد.
- پیاز سرخ شده در روغن (پیاز داغ) تولید منی و میل جنسی را افزایش میدهد.
- پیاز برای سردمزاجان چاق مفید است زیرا موجب باز شدن مجاری گوارشی و پاکسازی معده و ریه و دفع بیشتر ادرار میشود.
بهترین نوع پیاز
- بهترین نوع آن، سفید و بزرگ و آبدار آن است.
- هرچه تندی و تیزی پیاز، بیشتر و شکل آن کشیده تر باشد، گرمی و خشکی بیشتری در بدن پدید می آورد.
- پیاز گرد سفید از پیاز کشیدهی سرخ، به اعتدال نزدیکتر است و برای مصارف روزانه و در پخت و پز مناسبتر است.
- پیاز گرد سفید در هنگام پوست کندن و خرد کردن نیز سوزش چشم کمتری ایجاد میکند.
.
مضرات زیادهروی در مصرف پیاز
- سبب فراموشی و تولید کرم در دستگاه گوارش میشود.
- تأثیرات نامطلوبی بر حافظه دارد.
- در گرم مزاجان، باعث ایجاد باد غلیظ، تشنگی و سردرد میشود (مخصوصاً تازهی آن)
- زیادهروی در مصرف پیاز خام به دلیل بخارزا بودن آن، برای سلامت مغز و چشم مضر است.
نکته مهم: پرهیز از غذاهای گرم که تولیدکننده صفرا هستند مانند پیاز برای جوانان لازم است.
چه مواردی باعث کاهش عوارض و ضررهای پیاز میگردد؟
- شستن آن با آب و نمک و خوردن آن با سرکه (مصلح پیاز) که باعث افزایش خواص و مزاج گرمی آن میشود.
- مصرف آب انار بعد از خوردن پیاز که موجب کاهش ضرر آن میشود.
- جویدن باقلا، مغز گردو، نان برشته و جعفری بعد از پیاز که باعث از بین رفتن بوی بد آن میشود.
.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir