خواص و مزاج خربزه در طب سنتی بدین ترتیب است:
- مزاج آن در گرم و تر است.
- خربزه افزایش دهنده رطوبت بدن از جمله شیر، عرق و ادرار است.
- چاق کننده میباشد.
- مصرف اصولی و منظم آن باعث رفع یبوست شده و لینت مزاج میآورد.
- برای رفع تشنگی و یرقان مفید میباشد.
- خربزه تقویت کننده قوای جنسی است و مایعات جنسی و نطفه را زیاد میکند.
- خربزه مدر است و منجر به پاکسازی مثانه شده و سنگ کلیه و مثانه را دفع میکند.
- تقویت کننده اشتها و بازکننده انسدادها است.
- مصرف خربزه باعث شست و شوی معده و برانگیختن اشتها میشود.
.
بهترین نوع خربزه
خربزه انواع مختلفی دارد و بهترین نوع آن، نوع لطیف، نازک، شیرین، آبدار و خوش بوی آن است.
.
بهترین زمان مصرف خربزه
- بهترین زمان مصرف خربزه، بین دو وعدهی غذا است و از مصرف آن به صورت ناشتا و بلافاصله بعد از غذا باید پرهیز نمود.
- نوشیدن آب بعد از خربزه زیان آور است
.
مصرف خربزه برای چه افرادی توصیه نمیشود؟
- افراد تبدار
- افراد با معده مرطوب
- افرادی که دچار سرماخوردگی شده و آبریزش بینی، خلط گلو و ریه یا سرفه خلطی دارند.
در صورت وجود ماده فاسد در معده، خربزه و هندوانه به محض ورود به بدن به آن ماده تبدیل میشوند و موجب تشدید بیماری می شوند. علامت وجود ماده زائد در معده بوی بد دهان، وجود جرم سفید یا زرد یا تیره روی زبان، نفخ، ضعف هضم و … است. لذا توصیه میشود این افراد تا قبل از رفع سوء مزاج و پاکسازی معده از مصرف خربزه پرهیز کنند.
.
مصرف چه نوع خربزهای باعث بروز مشکل میشود؟
خربزهای که دارای شهد بوده و مزه شیرینی آن گزنده است باعث تشدید حساسیتها و خارش گلو می شود. که در این حالت بهتر است قسمت رویی خربزه که گاها چسبیده به تخم آنست را جدا کرده و بقیه را مصرف کنید.
.
رفع التهاب گلو بعد از مصرف خربزه
- قبل و بعد از مصرف خربزه مقداری جوشانده آویشن غرغره کنید. آویشن علاوه بر تقویت گلو و دستگاه تنفسی باعث پاکسازی مجاری از مواد محرک و التهاب آور میشود. برای تاثیر بیشتر میتوان مقداری عسل، آب لیموترش یا لیموعمانی نیز به جوشانده اضافه کرد.
- رای پیشگیری از التهاب گلو و سرفه قبل از مصرف خربزه، بهتر است رویه ی داخلی خربزه (به اصطلاح شهد) که بسیار شیرین است را جدا کرده و مصرف نکنید. اگر به بوته طالبی و خربزه کود شیمیایی زیادی داده باشند احتمال بروز حساسیت و التهاب گلو در آن ها بیشتر می شود.
- افرادی که به خربزه حساسیت دارند، بهتر است قبل از مصرف خربزه از مصرف سایر شیرینی ها پرهیز کنند. خوردن برخی مواد ترش مزه مانند رب انار و آبلیمو بعد از مصرف خربزه باعث کاهش اثر نامطلوب آن بر روی گلو می شود.
- در زمان بروز خارش و التهاب گلو و سرفه می توان از لعاب بِه دانه برای بهبود آن استفاده کرد. یک قاشق مربا خوری دانه به را داخل یک لیوان آب داغ ریخته و اجازه بدهید دو ساعت دم بکشد. لعاب غلیظی که بدست می آید برای تسکین سرفه های خشک خواص فراوانی دارد.
.
مصلحات خربزه در سردمزاجان و گرم مزاجان
- مصلح خربزه در سرد مزاجان، گلاب است
- مصلح خربزه در گرم مزاجان سرکه رقیق شده (نوشیدن، دهانشویه یا غرغره کردن) یا انار ترش است.
با این اقدامات میتوان خواص و مزاج خربزه را بهبود بخشید و جلوی برخی از عوارض و مضرات ناشی از مصرف زیاد آن را گرفت.
.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir