نام و مزاج
از نام های دیگر افتیمون در طب سنتی دواء الجنون، ترشک، شیون است.
طبع افتیمون، گرم و خشک است.
.
معرفی
- ساقه های آن ظریف و باریک به شکل نخ قرمز رنگ یا قرمز مایل به زرد یا کرم مایل به قرمز است .
- گل آن سرخ غبار دار با ریشک های بسیار نازک مانند مو ، میوه ی آن به اندازه ی دانه ی شاهدانه و به رنگ زرد ، دانه های داخل میوه از دانه ی خردل ریزتر و قرمز مایل به زرد است ، طعم این گیاه تلخ و تند است.
- این گیاه پیچیده و انگلی است بدون کلروفیل برگ های آن بسیار ریز است که مشاهده نمی شود و ساقه های آن مکنده است که روی بدنه گیاهان دیگر مستقر است و خاصیت آن بیشتر بستگی به نوع گیاهی دارد که اطراف آن پیچیده است.
- نوع خاکستری رنگ آن دارای پتاسیم زیاد است.
.
خواص
- مسهل سودا و بلغم است.
- برای بیماری های عصبی، جنون، مالیخولیا، سردرد، کابوس مفید می باشد.
- دردهای مفاصل و لقوه و سرطان را درمان می کند.
- برای رفع سردردهای سوداوی ۵ گرم از این گیاه را در۲۰۰ سیسی شیر جوشیده شده خیسانده صاف نموده با کمی سکنجبین مخلوط نموده میل شود.
- تصفیه کننده خون است. تقویت کننده کبد است.
- برای کسانی که انزال زودرس دارند مفید میباشد.
- برای درمان هراس، مالیخولیا و تشنج عصبی ۸ گرم افتیمون با ۶۰ گرم سکنجبین و یک لیوان شیر میل شود.
- مبتلایان به لرزش عصبی به خاطر مصرف مشروبات الکلی روزی سه گرم در ۲۰۰ سیسی آب دمکرده به مدت ۴۰ روز میل کنند به جای قند از مویز استفاده شود.
- برای رفع سردرد، افتیمون را جوشانده در بینی بچکانید و کمی میل شود.
- برای رفع رطوبتهای حبس شده در معده افتیمون، آریغون، آمله مقشر از هر کدام ۱۰ گرم، نبات ۲۰ گرم سائیده هر صبح ناشتا یک قاشق مرباخوری میل شود.
- شربت افتیمون برای امراض سودا نافع است،
- دم کرده افتیمون تحلیل برنده ورمها، لطیف کننده، بازکننده انسداد و مفرح قلب ، جهت بیماریهای مغز و اعصاب مانند سردرد، تشنج، افسردگی، کاووس و وسواس و بیماریهای مفاصل مفید است.
- به تنهایی مسهل بلغم و سودا و با بنفشه مسهل صفرا می باشد.
موارد منع مصرف
- مصرف زیاد آن برای گرم مزاجان مضر هست. مصلح افتیمون کتیرا است.
- مصرف مداوم سبب افسردگی می شود.
- مصرف در بارداری و شیردهی ممنوع است. اطفال نیز نباید از آن استفاده کنند.
.
شیوه استفاده
- ۱۴ گرم گیاه را سائیده سپس با کمی عسل و نمک مخلوط کرده میل شود.
- ۳۰ گرم افتیمون در ۲۰۰ سیسی آب کمی جوشانده سپس صاف نموده با عسل مخلوط کرده هر صبح ۲ قاشق میل کنید
- از آنجاییکه بسیار لطیف و ضعیف هست جوشاندن و کوبیدن آن سبب از بین رفتن خاصیت آن می شود. هنگام مصرف نباید آنرا نرم کوبید و یا زیاد جوشاند بلکه باید با شعله غیر مستقیم و خیلی آهسته و طولانی مدت دم بکنید.
.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir