سنبل الطیب

« راهنما و دانستنی‌ها »

نام و مزاج

سنبل الطیب یا همان علف گربه از نظر طب سنتی گرم و خشک است.

.

معرفی

  •  گیاهی است که بوته ای استوار و چندساله دارد و در اروپا و بخش‌هایی از آسیا می‌روید.  این گیاه به صورت وحشی در جنگل های کم درخت، در حاشیه جویبار ها و گودال ها در بیشتر مناطق آسیا و ایران می روید.
  • دارای ریشه‌ای کوتاه و بوته‌ای با ارتفاع بین ۵۰ تا ۱۵۰ سانتی‌متر می‌باشد.
  • سنبل الطیب، دارای بویی مطبوع است و گربه بوی این گیاه را از فاصل دور تشخیص داده به طرف آن می‌رود و در اطراف آن به جست و خیز می‌پردازد و از بوی آن مست می‌شود.
  • گل‌های سنبل الطیب برنگ سفید یا صورتی و به صورت خوشه‌ای است.
  • سنبل الطیب پس از خشک شدن به رنگ قهوه‌ ای در می‌ آید.
  • این گیاه دارویی بسیار خوشبو معطر بوده و طعم تلخ دارد.

.

خواص

  1. اثر ضد تشنج دارد
  2. در رفع ناراحتی های عصبی و هیستری مفید است
  3. ضد اسپاسم و آرام بخش است
  4. تب بر است
  5. بیخوابی را درمان می کند
  6. ضد کرم معده و روده است
  7. ضد هیجان است
  8. میگرن را برطرف می کند،
  9. برای برطرف کردن دلهره، تشویش و نگرانی مفید است
  10. در درمان بیماری مالیخولیا اثر مفید دارد
  11. در برطرف کردن درد سیاتیک موثر است
  12. سکسکه مداوم را از بین می برد
  13. درد سینه را برطرف می کند
  14. استفراغ را برطرف می کند
  15. در معالجه مرض قند موثر است
  16. گرد سنبل الطیب را روی زخم ها بپاشید التیام یابند.
  17. صرف ۱۰- ۱۵ میلی‌گرم ریشه سنبل الطیب در روز برای ۸ هفته می‌تواند علائم یائسگی، به ویژه گرگرفتگی در زنان یائسه را کاهش دهد.

موارد منع مصرف

  • زیاده روی در مصرف سنبل الطیب، باعث سردرد، سرگیجه و ناراحتی معده می شود.
  • مصرف زیاد آن باعث خواب آلودگی می شود به همین دلیل توصیه می شود که راننده ها به هیچ وجه نباید از سنبل الطیب استفاده کنند.
  • چون برای کلیه مضر است باید آنرا با کتیرا خورد.

.

شیوه استفاده

  • دمنوش سنبل الطیب:  ۳ گرم ریشه خشک شده در یک ۱ فنجان آب جوش به مدت ۱۵ دقیقه دم شود.
  • گرد سنبل الطیب: ریشه آن را خرد کرده و در حرارت ۴۰ درجه خشک کنید. سپس آن را آسیاب کنید و از الک ریز در کنید. گرد آن به عنوان ضد تشنج به کار می‌رود. مقدار مصرف آن ۵-۱۰ گرم در روز است.
  • مخلوط سنبل الطیب: ۴ گرم گرد ریشه آن را با ۴ گرم رازیانه و ۴ گرم قند سائیده و مخلوط کنید، این مخلوط را چهار قسمت کرده و در طول روز به فواصل مساوی بخورید.

.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir

error: Alert: Content selection is disabled!!