مرزه

« راهنما و دانستنی‌ها »

نام و مزاج

در کتب طب سنتی با نامهای «مرزه»، «صعتر»، «ایشن»، «اوشن»، «اویشن شیرازی» و به عربی «تدع» و به ترکی «کلکلیک» نامیده می شود

مرزه براساس طب سنتی دارای طبیعت نسبتا گرم و خشک است

.

معرفی

  • گیاهی است علفی یکساله و دارای ساقه منشعب به طول ۱۰ تا ۳۰ سانتی متر که به سهولت بر اثر دارا بودن ظاهری به رنگ سبز خاک آلود یا مایل به خاکستری از گونه های مجاور تشخیص داده می شود
  • رنگ ساقه آن تیره تر از برگ است بعلاوه در محل گره ها انشعاباتی حاصل می کند که آنها نیز به نوبه خود منشعب می گردند بطوریکه گیاه به صورت بوته پرپشتی جلوه می نماید.
  • برگهای آن باریک دراز، نوک تیز، نرم و پوشیده از تارهای کوتاه است که به همین سبب به رنگ سبز مات یا مایل به خاکستری جلوه می‌کند.
  • برگهای آن منحصراً یک رگبرگ دارد و در سطح آنها نیز نقاط ریزو فراوانی که عبارت از غده های اسانس داراست، دیده می شود.
  • طول برگ ۱ تا ۳ سانتی متر و پهنای آن ۲ تا ۴ میلی متر، گلهای کوچک و دو جنسی و سفید رنگ مرزه که در تابستان ظاهر می شود
  • وضع مجتمع در طول انشعابات ساقه دارد. میوه کوچک، کروی شکل و از نوع کپسول است.
  • این گیاه در ایران جزو سبزی‎های خوراکی است و به صورت خام و پخته در غذاها مصرف می‎شود.

.

خواص

  1. متخصصان طب سنتی بر این عقیده هستند که این سبزی ترکیبات ضد درد دارد و در درمان دردهای عصبی و کاهش چربی خون و کاهش وزن موثر است
  2.  از آن برای تسکین درد دندان استفاده می کردند.
  3. در قدیم برای درمان فلج اطفال استفاده شده است
  4. مصرف دم کرده مرزه به همراه آب انجیر، برای برطرف نمودن سرفه و تنگی نفس مفید بوده، باعث درخشانی رنگ رخسار میگردد.
  5. از دم کرده شاخ و برگهای گیاه مرزه به همراه همان میزان عناب، جهت تصفیه خون‌ های غلیظ استفاده می شود.
  6. جوشانده مرزه به صورت حمام و به صورت استعمال خارجی، برای تسکین دردهای روماتیسمی و عصبی و برای تقویت اطفال ضعیف و مبتلا به نرمی استخوان موثر است.
  7. استفاده از جوشانده این گیاه باعث سفت شدن منافذ پوست می‌شود و مشکلات ناشی از آکنه و التهاب پوستی را برطرف می‌کند.
  8. گیاه مرزه با فیبر طبیعی که دارد به هضم غذا و بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک می‌کند.
  9.  گیاه مرزه با آنتی اکسیدان هایش خاصیت ضد سرطانی دارد.

موارد منع مصرف

  • مرزه در برخی موارد عوارضی در ریه ایجاد می کند و در صورت بروز عوارض جانبی برای رفع آن بایستی کمی سرکه خورده شود.
  • خانم های باردار و مادران در دوران شیردهی در مصرف مرزه احتیاط کنند و در حد همان سبزی خوردن باشد.

.

شیوه استفاده

  • دمنوش مرزه: ۲ قاشق سوپ خوری در نیم لیتر آب به مدت ۱۵ دقیقه بگذارید دم بکشد سپس صاف نموده همراه با عسل روزانه ۲ تا ۳ فنجان جرعه جرعه بنوشید.
  • اگر روزانه ۱۰۰ گرم مرزه در ۵۰۰ گرم آب جوشانده شود و تا ۵ روز مصرف گردد، علاوه بر این که باعث تقویت معده می‌ شود، در رفع زخم روده نیز موثر است.

.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir

error: Alert: Content selection is disabled!!