نام و مزاج
داغ قارپوزی، هندوانه کوهی و خیاروک نام های دیگر کبر است. طبع آن گرم و خشک است.
.
معرفی
- کبر، درختچه ای خاردار است که برگ، ریشه و میوه آن در درمان های گیاهی مورد استفاده قرار می گیرد.
- کبر درختچه ای است خاردار و پر شاخ و برگ که اکثرا بر روی زمین گسترده شده با برگ های باریک و به رنگ سبز روشن و گل آن چهار قسمتی به رنگ سفید و بسیار معطر که وسط آن مانند مو است.
- میوه اش را خیار کبر می نامند و تقریبا به شکل و اندازه بلوط است. رنگ میوه آن سبز رنگ با خطوط موازی سبز و یا زرد کمرنگ است و داخل میوه آن قرمز و پر از دانه های کوچک و لزج است.
- گیاه کبر علی رغم ظاهر کوچکش، ریشه بسیار محکم و طولانی با پوست ضخیم دارد که اغلب پس از خشک شدن از مغز چوبی آن جدا می شود. همچنین این گیاه ممکن است تا سی سال عمر کند.
- زمانیکه جوانههای این گیاه بهاندازهی یک نخود هستند، برداشت میشوند. سپس آنها را بهکمک نور خورشید خشک میکنند و بهخاطر طعم خاصشان ترشی میاندازند. براساس نتایج و بررسیهای بهدستآمده، از کَبَر، از زمانهای قدیم و در غذاهای سومری استفاده میشده است.
- اندازهی کبر متغیر است. کبر میتواند اندازهی یک دانهی فلفل سیاه تا اندازهی یک زیتون سبز کوچک باشد.
- کبرهای بزرگتر طعم قویتری دارند و اندازههای کوچکتر آن، رایحهی قویتری دارند.
- دانههای کبر با دست چیده میشوند. کاپاریس بهخاطر طعم و عطر منحصربهفردش و فوایدی که برای سلامتی دارد، معروف شده است.
.
خواص
- ریشه کبر بازکننده گرفتگی های طحال و کبد است و جزء بهترین داروهای برطرف کننده مشکلات سپرز (طحال) نام برده شده است.
- همچنین ترکیب آن با ادویه های معطر مانند سنبل الطیب، اسطوخودوس، اذخر و عسل برای دردهای مفصلی و سیاتیک و نقرس چه بصورت خوراکی و چه ضماد آن نافع است.
- پرورده کبر با سرکه و عسل دافع و خارج کننده سموم بدن و مدر سودا است.
- ریشه کبر جهت بهبود فالج و برخی از امراض سیستم عصبی که ناشی از افزایش سردی و یا رطوبات است بسیار نافع است.
- برگ و پوست ریشه آن از بین برنده کلیه کرم های معده و روده می باشد.
- در یونان باستان از کبر بهعنوان مُسکنی برای تسکین دردهای ناشی از روماتیسم استفاده میشده است.
- از کبر برای درمان برخی اختلالات پوستی مانند قرمزی پوست، درمان سوزش پوست و درمان جوش نیز استفاده میشود.
- کبر ترشح ادرار و حیض را زیاد می کند و برای بازشدن خون قاعدگی در موارد قطع آن در زنان جوان مؤثر است و نیروی جنسی را افزایش می دهد.
- میوه کال و نرسیده گیاه خاصیت ضد روماتیسمی دارد.
موارد منع مصرف
- مصرف این گیاه برای گرم مزاجان مضر است، از این نظر باید با سکنجبین مصرف کنند.
- همچنین مضر مثانه است و مصلحش انیسون و اسطوخودوس است
- مصرف زیاد آن برای کبد مضر است و مصلحش عسل است.
- اگر باردار هستید یا عمل جراحی در پیش دارید نیز باید از مصرف کبر خودداری بکنید.
.
شیوه استفاده
- ترشی کبر: ابتدا کبرها را شسته و دم آن را گرفته و در آب جوشیده و سرد شده بریزید به مدت ۵ ال ۶ روز در یخچال بماند و طی این مدت هر روز آب نمک آن را عوض کنید. سپس آن ها را از آب نمک خارج کرده و با آب روی حرارت گذاشته و وقتی به جوش آمد آب آن را دور بریزید و مجددا یکبار این کار را تکرار کنید تا تلخی آن گرفته شود و دقت کنید زیاد نجوشد چون ترشی هندوانه کوهی شما نرم می شود. کبر را بعد از جوشیده روی صافی بریزید تا آبش برود یک ساعتی صبر بکنید و هندوانه کوهی ها را در شیشه مخصوص ترشی ریخته و روی آن سرکه بریزید. چنانکه دوست داشتید کمی هم نمک اضافه کنید در آن را محکم کرده و در جای خنک و یا در یخچال نگهداری کنید. بعد از ۲۰ روز الی یکماه ترشی آماده است.
.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir