نام و مزاج
قره قاط را قراقات و قراطاط نیز می گویند. این گیاه طبعی سرد و خشک دارد.
.
معرفی
- میوهای جنگلی است که بومی اروپای غربی و شمال کشورهای ایتالیا، اسپانیا، لهستان و پرتغال است و در جنگلهای شمال ایران می روید.
- ارتفاع بوته قره قات ۱–۱٫۵ متر است و گاهی تا به دو متر نیز میرسد.
- شکوفهها، به علت رنگ زرد مایل به سبزشان تا حدی نامرئی هستند.
- میوهها در خوشههای آویخته پدید میآیند. هر خوشه ، ۳–۱۰ میوه قرمز شفاف با قطر ۸–۱۲ میلیمتر را شامل میشود.
- هر درختچه ، ۳–۴ کیلو میوه در سال میدهد.
- میوهها در اواسط تابستان میرسند.
- طعم میوه قره قات ترش است.
- این میوه در کشورهای اروپایی برای درست کردن مرباهای نسبتاً گرانقیمت مورد استفاده قرار میگیرد. علیرغم اینکه کاشت و نگهداری قره قات چندان سخت نیست، این میوه حتی در اروپا نیز کمیاب است.
- قسمت مورد استفاده قره قاط، میوه خشک و نیز گاهی اوقات برگهای خشک شده آن می باشد .
.
خواص
- مهم ترین خاصیت آن کاهش قند خون و کاهش فشارخون است.
- این گیاه موجب تصفیه خون می شود و مقوی جگر و دل است.
- برگ آن در رفع ناراحتی های مثانه و مجاری ادرار مفید است.
- قره قاط را انسولین گیاهی مینامند و بر اساس تحقیقات متعدد تاثیر آن در تنظیم قند خون در بیماران دیابتی به اثبات رسیده است.
- شربت میوه آن نیز بهترین نوشیدنی برای بیماران تبدار است.
- و به دلیل دارا بودن خواص ضد باکتریایی در درمان عفونتهای معده و روده قابل توصیه است.
- مصرف قره قاط تأثیرات بالقوهای در محافظت از دندان و درمان امراض لثه و بافت استخوانی آن داشته باشد و از بیماریهای لثه جلوگیری کند.
- بهبود فعالیت های مغزی را به دنبال دارد و در پیشگیری از آلزایمر به خوبی عمل می کند.
- حکمای طب سنتی میوه این گیاه را برای قطع خون ریزی از سینه نافع میدانند و دم کرده برگ آن را نیز برای تورم قولون و رفع اسهال توصیه میکردند.
- بررسیها نشان داده است که میوه این گیاه تأثیر مفیدی در تنظیم عمل دفع و جلوگیری از عفونی شدن مواد زاید دفعی در متبلایان به بواسیر دارد و همچنین در رفع نفح و گازهای معده و تحریک اشتها مفیداست
- از برگ گیاه قره قاط قرمز در رفع رماتیسم، نقرس، دردهای ناشی از سنگ کلیه، سرفه و تبهای مخاطی استفاده میشود
موارد منع مصرف
- مصرف آن برای افراد با سابقه سنگ کلیه یا سنگ کیسه صفرا ممنوع بوده و این افراد از زیاده روی در مصرف آن باید اجتناب کنند.
- این گیاه را نباید همزمان با املاح آهن، ژلاتین و آلبومین مصرف کرد.
.
شیوه استفاده
- یک استکان آب سرد بر روی ۵ تا ۱۰ گرم از خرد شده ی میوه ها ریخته و به مدت ۱۰ دقیقه می جوشانیم؛ سپس همان طور که گرم است، آن را صاف نموده و میل می کنیم.
- مقدار مصرف از برگ خشک این گیاه ۸-۴ گرم چهار بار در روز است. برای این کار ۲۰ گرم برگ خشک را در ۱۰۰۰ گرم آب جوش دم کرده و چند فنجان در روز مصرف شود.
.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir