نام و مزاج
پونه کوهی مزاجی گرم و خشک (درجه سه) دارد.
.
معرفی
- پونه کوهی از گیاهان خانواده نعنائیان، گیاهی چند ساله دارای ساقهای چهارگوش و برگهای کُرکی قرینه در دو طرف ساقه، گلهای صورتی و بنفش است
- اساساً به صورت وحشی در مکانهای مرطوب مانند حاشیه رودخانهها و برفهای ذوب شده دامنهها میروید.
- بوی بسیار مطبوع و خوش پونه کوهی از چند متری آن قابل استشمام است
- امروزه از برگ، گل و ساقه این گیاه در تهیه دمنوش و چایهای گیاهی یا به عنوان اسانس و افزودنی در مخلوطهای ادویههای تجارتی برای طعم دادن به غذاها استفاده میشود.طعم پونه کوهی در ابتدا گرم، کاملاً معطر و تقریباً گس و تلخ است و پس از مدتی ایجاد احساس خنکی میکند.
.
خواص
- این گیاه دارویی از بهترین گیاهان تقویت کننده به شمار می رود
- ضد تشنج و آرامکننده اعصاب است.
- به درمان اسهال و بیماریهای رودهای کمک میکند.
- درد معده و بیاشتهایی را تسکین میدهد
- برای ناراحتیهای کبدی بسیار موثر است.
- احساس سنگینی در معده و یا ترشکردن بعد از صرف غذا را برطرف میکند.
- جویدن آن برای برطرف کردن سکسکه بسیار مفید است.
- چون پونه هم تحلیلبرنده و هم تکهکننده و نرمیبخش است خوردنش در علاج جذام هم مفید است.
- افشرهاش کرم گوش را از بین میبرد و پونه کوهی داروی زخم دهان است و ریختنیها را از سوراخ بینی بیرون سازد. سوختۀ غلیجن هم لثه را استوار سازد .
- پونه با تنظیم چرخه های قاعدگی کمک می کند تا این چرخه ها به موقع ایجاد شوند. این ویژگی پونه به لطف تحریک هورمون های استروژن و پروژسترون اتفاق می افتد.
- عرق پونه کوهی مانع ترش کردن معده می شود. این عرق را در ۱ لیوان آبجوش دم کرده، با عسل شیرین میل کنید تا رفلکس معده برطرف شود.
- ترکیبات موجود در پونه کوهی، یک عامل تحریک کننده است که میتواند تولید سلولهای سفید خون را افزایش داده، سرعت سوخت و ساز بدن را بالا ببرد و بهبودی از بیماری را سرعت ببخشد.
- فیبر موجود در این گیاه به درمان یبوست و سلامت رودهها کمک میکند و جذب عناصر غذایی از روده را بهبود میبخشد
- مصرف چای و دمنوش تهیه شده از این گیاه برای افراد دارای فشار خون بالا مفید خواهد بود و به کاهش فشار خون کمک میکند.
.
موارد منع مصرف
- مصرف پونه برای خانمهای باردار توصیه نمیشود. پونه باعث ازدیاد تعریق در بدن میشود و از این حیث باید با ملاحظه مصرف شود.
- زیادهروی در مصرف پونه کوهی باعث بروز سردرد، افزایش فشار خون و پمپاژ قلب میشود.
- افراط در مصرف پونه کوهی باعث بروز مسمومیت و تشنج میشود.
- افرادی که به گیاهان خانواده نعناع حساسیت دارند، از پونه کوهی استفاده نکنند؛ زیرا باعث تشدید آلرژیشان میشود.
.
شیوه استفاده
- یک قاشق چایخوری پونه را بههمراه یک لیوان آب جوش بگذارید بین۱۰ تا ۱۵دقیقه دم بکشد و سپس صاف کرده آن را همراه با عسل روزی سه بار میل
.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir