نام و مزاج
نام های دیگر سپستان: سبستان، سگ پستان، سجبستان، لیم
طبیعت میوه سپستان معتدل و متمایل به تر می باشد.
.
معرفی
- گیاهی است درختی که اندامهای هوایی آن پوشیده از کرک وپرزهای خشن میباشد.
- برگهای آن متناوب و بدون گوشوارک بوده بیکرک، بیضوی منتهی به دمبرگ بلند، گلها دوجنسی پنجپر تشکیل شدهاز ۲ برچه پیوسته با گلی قیفی مجتمع بصورت گرزن فاصلهدار است.
- میوه های خشک چروکیده و قهوه ای رنگ آن به شکل مخروطی است و از طریق خشک کردن میوه های کروی و زردرنگ آن که در حالت تازه دارای آب و موسیلاژ فراوان است به دست می آید.
- در سواحل خلیج فارس، جزیره خارک، هند، چین و تایوان می روید.
.
خواص
- از دم کرده این گیاه برای کاهش سرفه استفاده می شود.
- سپستان تشنگی را برطرف می کند.
- میوه سپستان در معالجه تبهای گرم مزاج صفراوی همراه داروهای دیگر بسیار مصرف می شود
- از عصاره پوست این درخت برای تسکین قولنج روده ها استفاده می شود.
- جوشانده پوست درخت سپستان برای رفع سوء هاضمه و کاهش تب موثر است.
- برگ های پودر شده آن به صورت موضعی برای تسکین سردرد و التیام جراحت ها به کار برده می شود.
- جوشانده این گیاه برای قطع اسهال موثر است.
- سپستان داروی امراض کلیوی می باشد.
- باعث کاهش فشار خون شده و از موسیلاژ آن در صنایع قرص سازی استفاده می شود.
- جوشانده این گیاه گرفتگی صدا را برطرف می کند.
- مصرف میوه این گیاه به بیماران ریوی و طحال تجویز می شود.
- پودر دانه این گیاه به صورت موضعی برای بیماری های قارچی پوست استفاده می شود.
موارد منع مصرف
- مصرف زیاد سه پستان مضر معده است و کبد را ضعیف میکند، لذا سرد مزاجها باید با برگ گل سرخ و سایرین با عناب بخورند.
.
شیوه استفاده
- از میوه کال و نارس آن جهت آماده کردن ترشی استفاده میگردد و از میوه رسیده آن به صورت دم کرده مصرف می گردد.
- برای آمادi کردن دم کرده سه پستان از ۵ تا ۳۰ عدد میوه که بستگی به نیاز دارویی دارد، میتوان مصرف نمود.
.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir