کیالک

« راهنما و دانستنی‌ها »

نام و مزاج

گیاه کیالک معمولا با نام های زالزالک، سیسته و سرخ ولیک شناخته می شود، ولی نام محلی آن در هریک از مناطق کشور متفاوت است از جمله در لاهیجان کمار، در رامسر و شهسوار کجیل، در دیلمان و رودسر مارخ و در گرگان و بعضی نقاط بختیاری ولک، بلک و لیک، در شهسوار کت کتی نامیده می شود. در کتب سنتی با نام های خفچه، زعرور الادویه نام برده شده و در بعضی کتب هم تفاح بری آمده است.

این گیاه طبیعتی سرد و خشک دارد.

.

معرفی

  • کیالک یک گیاه تیغ دار با طول پنج پا می رسد و در دامنه‌ی کوهها و اراضی جنگلی آفتابی در سرتاسر جهان رشد می کند. در ایران در بلندی‌های بالای ۲۵۰۰ متر در استان کهکیلویه و بویراحمد، استان فارس استان و اصفهان بویژه شهرستان نجف آباد و همچنین در استان آذربایجان شرقی و استان کردستان و شمال استان آذربایجان غربی رشد می کند.
  • گیاهی است از خانواده رز یا گل سرخیان بوته ای یا درختی، به ارتفاع ۵ متر، دارای خارهایی به طول ١ تا ٢ سانتیمتر است.
  • این گیاه شامل برگ هایی لوزی تا تخم مرغی کشیده به طول ٢٠ تا ۴٠ (بندرت ١٠) میلی متر نیز می باشد. طول و عرض برگ ها برابر و قاعده آن گوه ای است. پشت و رو همرنگ و بدون کرک است. برگ های پایین شاخه کوتاه تر و بریدگی برگ ها، بزرگ و کوچک و نسبت به یکدیگر متفاوت است.
  • میوه زالزلک گوشتی و دارای هسته‌های زردرنگ فراوان است که اگر با احتیاط مصرف نشود هسته‌های آن می‌تواند قاتل دندان‌‌های شما باشد.

.

خواص

  1. مفید در درمان اگزما و خارش بدن
  2. ادرار آور
  3. تنظیم قند خون
  4. تنظیم فشارخون
  5. کاهش غلظت خون
  6. تنظیم ضربان قلب و جلوگیری از سخت شدن رگ ها و تصلب شرایین
  7. مفید در کاهش التهاب
  8. موثر در درمان صدای گوش
  9. قابض مفید در درمان اسهال خونی
  10. موثر در تقویت قلب و معده.
  11. مفید برای افراد مبتلا به روماتیسم و مبتلایان به ورم روده
  12. درمان قطره قطره آمدن ادرار
  13. خواص میوه ی کیالک را درمان کمبود ویتامین ث، ملین، مقوی معده، مفتح و باز کننده گرفتگی ها و محرک می دانند.
  14. کیالک را با خواص مفید جهت بیماری های قلبی، باز کننده انسداد عروق، صفرابر، تنظیم تپش قلب و ضربان آن، جلوگیری از سخت شدن رگ ها می شناسند.
  15. کیالک برای برطرف کردن مشکلات قلبی خفیف مناسب است. عصاره برگ‌ها، گل و میوه این گیاه باعث افزایش انقباض ماهیچه‌های قلبی و ضربان قلب می‌شود. مطالعات نشان می‌دهد مصرف زالزالک باعث افزایش جریان خون و بهبود دردهای آنژینی (درد در ناحیه قفسه سینه) می‌گردد
  16. زالزالک باعث کم شدن فشارخون در افراد می‌شود. همچنین از افت فشار نیز جلوگیری می‌کند. در حقیقت فشارخون را تعدیل می‌کند. همچنین باعث کاهش فشارخون در بیماران دیابتی نیز می‌گردد.
  17. کیالک در فرایند سوزاندن چربی‌ها کمک می‌کند و کالری اضافی تحمیل‌شده بر بدن را از بین می‌برد. در نتیجه برای اهدافکاهش وزن و لاغری مناسب می‌باشد.

موارد منع مصرف

  • عوارض زیاده روی در مصرف کیالک: سردرد، میگرن، خستگی، تهوع، تپش قلب، لکه‌های پوستی خفیف، خواب‌آلودگی، علائم بیماری‌های رودی معدی
  • مصرف مقادیر زیاد این گیاه به شکل دارو برای خانم‌های باردار و شیرده مناسب نمی‌باشد.

.

شیوه استفاده

  • می‌توان از برگ‌ها، گل‌ها و دانه‌های زالزالک خشک چای درست کرد.
  • دمنوش:آب را به مدت ۲ دقیقه بر روی گاز بگذارید و پس از جوش آمدن ۳ الی ۴ عدد زالزالک به آن بیافزایید و به مدت ۸ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید ، سپس زالزالک ها را از آن خارج کنید ، درون یک فنجان بریزید و از چای خود لذت ببرید.
  • زالزالک را بشویید و در ظرف بریزد، سرکه و کمی نمک و اگر دوست دارید کمی طعم شیرین داشته باشد شکر (برای گرفتن تیزی سرکه ) روی آن بریزید و ۴ روز در آشپزخانه داخل کابینت بگذارید و بعد داخل یخچال نگهداری کنید .

.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir

error: Alert: Content selection is disabled!!