نام و مزاج
والک یا سیرکوهی با نام های پیاز خرسی، سیر جنگلی، سیر خرس نیز بیان می شود.در کتب طب سنتی با نام عربی کراث بری و کراث الدب و کراث الوم آورده شده است. مزاج والک گرم و خشک می باشد.
.
معرفی
- سبزی کوهی والک در فصل بهار و تنها در مناطق کوهستانی میروید. این گیاه شبیه پیاز و دارای گلهای سفید و کوچک ستارهای شکل در میان برگهای پهن و براق میباشد. و از آن در تهیه کوکو و سبزی پلو استفاده میشود.
- والک گیاهی وحشی، خودرو و پایا به ارتفاع ۲۵ تا ۵۰ سانتیمتر با پیاز کشیده به رنگ سفید مایل به زرد و دو یا سه برگ بیضوی نوک تیز است. ساقه ضخیم و گلدار آن کم و بیش سه وجهی است و در انتها به چتری شامل ۱۵ تا ۲۵ گل در هریک به پهنای ۱/۵ سانتیمتر با شش گلبرگ سفید یا صورتی ختم می شود.
- این گیاه در ماه های فروردین تا خرداد روییده و برداشت می شود و برای استفاده در فصول دیگر به دو روش فریز کردن و یا خشک کردن نگهداری می گردد.
- برخی ترکیبات مؤثر در این گیاه شامل روغن فرار، وینیل سولفید، آلدهید ناپایدار و املاح معدنی می باشد. این گیاه سرشار از کلسیم و انواع ویتامین ها از جمله ویتامین C است. دارای مقادیر زیادی موسیلاژ و صمغ می باشد. ترکیبات گوگرددار موجود در این گیاه به آن طعمی شبیه به پیاز می دهد.
.
خواص
- ادرارآور
- کاهنده اثر سم گزش حشرات
- درمان زگیل با ضماد عصاره والک
- رفع بوی بد دهان
- درمان معدهدرد
- یکی از مهمترین خواص آن ریزش موى سفید و در آمدن موى سیاه به جاى آن است. دلیل این خاصیت اینست که والک دارای فلز منگنز است و این فلز عامل اصلی سیاهى موى بدن است.
- در موارد تصلب شرایین، اسهال، اتساع روده ای، آنفلوانزا، برونشیت، بیماری اسهال خونی از نوع آمیبی و سیاه سرفه به کار می رود.
- خوردن آن تنفس را آسان و تنگی نفس را درمان مى کند.
- نوشیدن جوشانده ى ریشه ی والک علاوه بر بند آمدن اسهال، سنگ کلیه و مثانه را خرد مى کند.
- اثر مفیدی در تقویت اعصاب دارد و برای درمان فراموشی توصیه می شود.
- مصرف این گیاه باعث کاهش قند و پیشگیری از افزایش فشار خون در مبتلایان به دیابت می شود.
- ضد رطوبت بدن است و راه ورود میکروب ها را به عروق مى بندد و از خونریزى و فساد خون جلوگیرى کرده و رقت خون را درمان مى کند.
- این گیاه ضد عفونى کننده ی قوى است؛ به هضم غذا کمک مى کند و ضد کرم معده و کرم کدو است.
.
موارد منع مصرف
- با توجه به وحشی و کوهی بودن این گیاه باید توسط افراد خبره شناسایی و برداشت شود.
- زنان باردار باید در مصرف والک احتیاط کنند.
- مصرف آن در کودکان نیز ممکن است موجب مسمومیت گردد.
.
شیوه استفاده
- بعد از شستشوی گیاه والک، برگهای گیاه را به قطعات ۱-۲ سانتیمتری برش بزنید. می توانید آن را در سایه خشک کنید و یا در فریزر نگهدارید.
- سبزی پولو والک بسیار خوش طعم است.
- نوشیدن جوشانده ریشه والک علاوه بر بند آمدن اسهال، سنگ کلیه و مثانه را خرد مى کند.
- والک را می توانید مانند سبزی خوردن نوش جان کنید.
.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir