نام و مزاج
به فارسی و در کتب طب سنتی انواع آن را با نام های چوب چینی و عشبه و عشبه مغربیه و عشبه النار و عشبه چینی نام می برند. در بازار دارویی با نام های چوب چینی و ریشه چینی و ریشه سال سپاری معروف می باشد.
طبیعت چوب چینی گرم و خشک است.
.
معرفی
- اندام مورد استفاده آن ریشه و گل است.
- بهترین زمان استفاده از چوب چینی در فصلی است که هوا معتدل یا سرد باشد اواخر زمستان و اواخر پاییز مفید است.
- ساقه زیرزمینی است که ریشک ها به آن متصل است. رنگ آن سرخ و شکل آن کمی متورم شبیه گلابی به حجم یک مشت، سنگین و گره دار و طعم آن کمی شیرین است. طول قطعاتی از آن که در بازار عرضه می شود در حدود ۱۵-۲۰ سانتیمتر است. گیاه آن تا ارتفاع ۲-۳ متر می رسد و اگر قیم نگذارند روی زمین گسترده می شود. شاخه های آن پر و سخت و شبیه شاخه های یاس است.
- طبق نظر دانشمندان و نویسندگان معاصر این گیاه مدتها بعنوان مقوی نیروی جنسی و معالج اغلب بیماریها معرفی می شود.
.
خواص
- قابض
- مسکن درد به خصوص درد دندان
- رقیق کننده خون
- باز کننده انسداد خون
- معرق
- خواب آور
- مقوی معده
- مدر بول و حیض
- خشک کننده رطوبت ها می باشد.
- برای حواس پرتی و چرت زدن، اقسام مالیخولیا، امراض سوداوی، زخم ها، زخم های کلیه و مثانه مفید است.
.
موارد منع مصرف
- در طول استفاده از چوب چینی از مصرف مواد غذایی با طبع سرد،ماست، ماهی و ترشی پرهیز شود.
- در دوران حاملگی، شیردهی و اطفال زیر سه سال ممنوع است
- در افراد زیر ۱۴ سال با احتیاط مصرف شود.
- در هنگام استفاده معده باید سبک باشد.
.
نحوه استفاده
- این دارو باید حتما تحت نظر پزشک و در شرایط خاص مصرف شود.
- ریشهٔ خشک شده به مقدار ۲-۱ گرم روزی سه بار به صورت جوشانده برای مدت ۱۵-۲۰ روز (صبح دو ساعت قبل از صبحانه و شب دو ساعت بعد از غذا)
منبع: کتاب علم الادویه
.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir