انواع ریشه ها و مزاج آنها

« راهنما و دانستنی‌ها »

اصلاح الگوی تغذیه، پایه و مبنای تمام توصیه های طب سنتی ایرانی است. بسیاری از داروها در طب ایرانی مبتنی بر خواص و مزاج خوراکی‌ها و مواد طبیعی ساخته شده و بسیاری از پرهیزات پزشکان طب سنتی با شناخت قواعد طبی حول خواص، مزایا و معایب هر یک از خوراکی ها شکل گرفته است که ما در ادامه به انواع ریشه ها، مزاج و مصلح آن ها در طب سنتی اشاره خواهیم کرد،

.

ریشه های خوراکی

  • ریشه ها بهترین و بیش ترین املاح و مواد معدنی را در بر داشته و از خواص و مزاج مختلفی برخوردارند و بهترین و صحیح‌ترین روش استفاده از آنها به صورت خام و یا بخارپز می‌باشد.
  • هر فرد متناسب با طبع پایه‌ای و عارضی خود باید رژیم تغذیه‌ای متناسب با طبع خود انتخاب کند، بنابراین دانستن مزاج انواع ریشه ها نیز خالی از لطف نخواهد بود.
.

 ریشه‌ ها و نوع مزاج آنها

ریشه ها

نوع مزاج

درجه

مصلح

پیاز

گرم و خشک

۳

شستن آن با آب و نمک، سرکه، آب انار، کاسنی

سیر

گرم و خشک

۳

پختن در آب و نمک، روغن بادام، کره، گشنیز، سکنجبین، انار ترش

تربچه

گرم و تر

۲-۱

نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه

ترب سیاه

گرم و خشک

نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه

ترب سفید

گرم و خشک

نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه

چغندر

گرم و خشک

*در برخی منابع، مزاج چغندر معتدل و کمی گرم نیز عنوان شده است

۱

خردل، آبغوره، پختن با عدس، شربت بالنگ، سرکه

هویج

گرم و تر

انیسون ، ادویه گرم

زردک

گرم و تر

۲

انیسون، ادویه گرم
سیب زمینیسرد و تر

دارچین، زنجبیل آویشن شیرازی

سیب زمینی ترشی

گرم و تر

۲-۱

دارچین، عسل سکنجبین، سرکه و خردل، میخک

شقاقل

گرم و تر

۲-۱

عسل

شلغم

گرم و تر

۱-۲

فلفل، زیره، گلنگبین، سکنجبین، شکر سرخ ،خردل، سرکه

کلم قمری

گرم و خشک

۲-۱

آویشن، پونه، انیسون، دارچین

موسیر

گرم و خشک

۳

پختن آن در آب و نمک، روغن بادام، کره سکنجبین

منبع: کتاب ” مجموعه کامل دائره المعارف تغذیه” از آقای داریوش صالحی

.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir

error: Alert: Content selection is disabled!!