اصلاح الگوی تغذیه، پایه و مبنای تمام توصیه های طب سنتی ایرانی است. بسیاری از داروها در طب ایرانی مبتنی بر خواص و مزاج خوراکیها و مواد طبیعی ساخته شده و بسیاری از پرهیزات پزشکان طب سنتی با شناخت قواعد طبی حول خواص، مزایا و معایب هر یک از خوراکی ها شکل گرفته است که ما در ادامه به انواع ریشه ها، مزاج و مصلح آن ها در طب سنتی اشاره خواهیم کرد،
.
ریشه های خوراکی
- ریشه ها بهترین و بیش ترین املاح و مواد معدنی را در بر داشته و از خواص و مزاج مختلفی برخوردارند و بهترین و صحیحترین روش استفاده از آنها به صورت خام و یا بخارپز میباشد.
- هر فرد متناسب با طبع پایهای و عارضی خود باید رژیم تغذیهای متناسب با طبع خود انتخاب کند، بنابراین دانستن مزاج انواع ریشه ها نیز خالی از لطف نخواهد بود.
.
ریشه ها و نوع مزاج آنها
ریشه ها | نوع مزاج | درجه | مصلح |
پیاز | گرم و خشک | ۳ | شستن آن با آب و نمک، سرکه، آب انار، کاسنی |
سیر | گرم و خشک | ۳ | پختن در آب و نمک، روغن بادام، کره، گشنیز، سکنجبین، انار ترش |
تربچه | گرم و تر | ۲-۱ | نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه |
ترب سیاه | گرم و خشک | نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه | |
ترب سفید | گرم و خشک | نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه | |
چغندر | گرم و خشک *در برخی منابع، مزاج چغندر معتدل و کمی گرم نیز عنوان شده است | ۱ | خردل، آبغوره، پختن با عدس، شربت بالنگ، سرکه |
هویج | گرم و تر | انیسون ، ادویه گرم | |
زردک | گرم و تر | ۲ | انیسون، ادویه گرم |
سیب زمینی | سرد و تر | دارچین، زنجبیل آویشن شیرازی | |
سیب زمینی ترشی | گرم و تر | ۲-۱ | دارچین، عسل سکنجبین، سرکه و خردل، میخک |
شقاقل | گرم و تر | ۲-۱ | عسل |
شلغم | گرم و تر | ۱-۲ | فلفل، زیره، گلنگبین، سکنجبین، شکر سرخ ،خردل، سرکه |
کلم قمری | گرم و خشک | ۲-۱ | آویشن، پونه، انیسون، دارچین |
موسیر | گرم و خشک | ۳ | پختن آن در آب و نمک، روغن بادام، کره سکنجبین |
منبع: کتاب ” مجموعه کامل دائره المعارف تغذیه” از آقای داریوش صالحی
.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir