سلامت سالمندان

« راهنما و دانستنی‌ها »

• سبک زندگی سالم در دوران سالمندی از منظر طب سنتی چیست؟

⇠ در طب سنتی ایران برای داشتن زندگی سالم در سالیان عمر از جمله سالمندی رعایت تدابیر شش اصل لازم است که عبارتند از:

⇠ با توجه به اینکه مزاج سالمندان عموما سرد و خشک است، هوایی مشابه با بهار (گرمی و رطوبت) متناسب این مزاج است. این اصل می‌تواند شامل شهر، خانه و اتاق فرد سالمند باشد. از سوی دیگر چیدمان خانه و وسایل به‌گونه‌ای باشد که جریان هوا به‌ خوبی جریان یابد و سالمندان در انزوا قرار نگیرند.

.

• تغذیه:

⇠ غذاهای سریع الهضم و مقوی مناسب برای این گروه هستند که توصیه می‌شود در حجم کم و به دفعات میل شوند.

⇠ پرهیز حتی الامکان از مصرف سردیجات و توصیه به مصرف گوشت گوسفند و پرندگان، تخم‌مرغ عسلی، آش‌ و سوپ‌های ساده، نخودآب، آبگوشت قابل توصیه است. همچنین مصرف موادی مانند شنبلیله، برگ چغندر، شوید، انگور، مویز، کشمش، انجیر، گردو، گلاب، عرق بیدمشک، بهارنارنج، عسل و انواع مرباها مثل زنجبیل، بالنگ، سیب و شقاقل توصیه می‌شود.

.

• خواب‌ و بیداری:

⇠ سالمندان معمولا به دلیل بیماری و مشکلات اضطرابی کیفیت خواب مطلوبی ندارند. توصیه می‌شود شام سر شب میل شود و زود بخوابند. نوشیدن شیر گرم می‌تواند به بهبود خواب کمک کند.

⇠ قابل توجه است که معمولا طول خواب شبانه در سالمندان کاهش می‌یابد که البته این امر با توجه به مزاج افراد متفاوت خواهد بود.

.

• ورزش و ماساژ:

⇠ ورزش، ماساژ و روغن زدن به بدن با روغن بنفشه و بادام در هنگام صبح در این گروه بسیار مفید است. ورزش سبب افزایش حرارت غریزی می‌شود و با توجه به افت حرارت غریزی در این دوران، ورزش خیلی کمک کننده است.

⇠ لازم است هر سالمند متناسب با شرایط جسمانی‌خویش ورزش کند که از آن جمله می‌توان به ورزش‌های هوازی از جمله پیاده‌روی اشاره کرد.

.

• استفراغ و احتباس:

⇠ تعادل بین ورود و خروج مواد در بدن بسیار مهم است. یبوست یکی از مشکلات شایع دوران سالمندی است.

⇠ تغذیه سالم و فعالیت بدنی منظم می‌تواند در رفع این مشکل موثر باشد. پرهیز از مصرف مواد یبوست‌زا، استفاده از انواع آش‌ و سوپ‌ها و مصرف ملینات (خاکشیر، انجیر، تخم بالنگو، اسفناج و…) می‌تواند به پیشگیری و بهبود یبوست کمک کند.

.

• حالات روحی:

⇠ سالمندان معمولا به دلیل ازدواج فرزندان، کناره‌گیری از محیط کار، از دست دادن همسر و هم سن وسالان خود، بیماری‌ها، افت توانمندی‌های ذهنی، اجتماعی و اقتصادی به تدریج از اجتماع دور می‌شوند که این موضوعات می‌توانند هریک زمینه‌ای برای ابتلا یا تشدید اختلالات روحی سالمند از جمله افسردگی و اضطراب شود.

⇠ ارتباط داشتن با اطرافیان بویژه فرزندان، نوه‌ها و دوستان، داشتن تفریح و انجام اعمال ذهنی مانند مطالعه در نشاط سالمندان بسیار موثر است. همچنین مصرف موادی مانند گلاب، بهارنارنج، فالوده سیب، زعفران، بیدمشک، سیب و به می‌تواند به این امر کمک کند.

.

• آیا استفاده از داروهای گیاهی و اعمالی مانند حجامت و فصد ( نوعی خونگیری) در سالمندان بلامانع است؟

⇠ به دلیل ضعف قوای بدنی، کاهش عملکرد ارگان‌ها از جمله کلیه، کبد و دستگاه گوارش همچنین مصرف داروهای مختلف لازم است از مصرف خودسرانه‌ داروهای گیاهی- با این توجیه که داروهای گیاهی بدون خطر و عارضه هستند- پرهیز شود و حتما در این خصوص با پزشک خود مشورت شود.

⇠ از سویی به جهت کاهش خونسازی موثر در دوران سالمندی اعمالی مانند حجامت و فصد که امروزه باب شده، بعد از 60 سالگی ممنوع است و در صورت نیاز باید با احتیاط و حتما با مشورت پزشک انجام شود، در غیر این صورت می‌تواند سلامت سالمندان را به خطر اندازد. در پایان می‌توان گفت سالمندی می تواند با کیفیت و رضایتمندی بیمه شود اگر از سال‌های جوانی با سبک زندگی سالم در بانک سلامتی خود تامین آتیه کنیم.

.

• برای حفظ سلامتی سالمندان باید موارد متعددی را رعایت کرد از جمله:

⇠ پرهیز از روش‌های خونگیری از جمله فصد، حجامت و زالو به‌خصوص از دست‌ها و پاها، بعد از ۶۰ سالگی (مگر در موارد نادر با تجویز طبیب)

⇠ پرهیز از مصرف غذا‌های سرد و آماده و کنسروی

⇠ پرهیز از مصرف نوشیدنی‌های سرد

⇠ پرهیز از مصرف سرکه و ترشیجات

⇠ پرهیز از شب گرسنه خوابیدن (نخوردن شام)

⇠ پرهیز از یبوست

.

• توصیه‌های لازم برای سالمندان

⇠ حمام کردن با آب گرم (آب سرد یا تعریق زیاد در حمام هر دو در سنین پیری مناسب نیست)

⇠ نوشیدن نوشیدنی‌های گرم

⇠ استفاده از غذا‌هایی که هضم راحت دارند مثل آبگوشت با گوشت لطیف (گوسفند، مرغ یا بلدرچین) و زرده تخم مرغ عسلی

⇠ افزایش تعداد وعده‌های غذایی و کاهش حجم غذا در هر وعده

⇠ شیر گرم همراه با عسل یا نبات یا زنجبیل (بهترین مصلح برای شیر در کهنسالان، زنجبیل است)

⇠ برخی تنقلات توصیه شده: انجیر تازه و خشک، انگور، مویز بدون دانه (این تنقلات علاوه بر تامین انرژی مورد نیاز، باتوجه به شیوع یبوست دراین سنین برای لینت طبع هم مفیدند)

⇠ ماساژ معتدل (نه سخت نه نرم) همراه با روغن

⇠ استعمال عطر و روایح خوشبو

⇠ پیاده‌روی روزانه به‌خصوص هنگام صبح و عصر

⇠ استفاده از هوای بهاری (در فصول سرد مثل پائیز و زمستان استفاده از بخور گرم برای مرطوب کردن هوا و کاهش خشکی بدن)

⇠ یک فعالیت بدنی مناسب برای سالمندان؛ نشستن بر روی صندلی متحرک یا تاب‌سواری

⇠ در صورت امکان روغن‌مالی بدن هر روز صبح یا پس از هر بار استحمام با روغن‌های معتدل نظیر روغن بادام شیرین

.

منابع:
.https://www.yjc.ir
.https://www.asriran.com

error: Alert: Content selection is disabled!!